19.02.2015 18:17

Vzájemné obohacování jazyků - přednáší doc. RNDr. Karel Oliva, Dr.

Vzájemné obohacování jazyků

Doc. RNDr. Karel Oliva, Dr. (ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR)

úterý 10. března, 18.00, Katolický dům

 

Jak a proč si jazyky navzájem půjčují slova, o tom, co čeština v tomto ohledu dala světu, a výběrově samozřejmě i tom, co čeština z světa převzala. Také o tom, jestli hrozí nebezpečí, že by se čeština přizpůsobovala cizím jazykům natolik, že by pak vlastně už ani nebyla.

 

Doc. RNDr. Karel Oliva, Dr., se věnuje formální syntaxi přirozených jazyků, včetně praktických (počítačových) aplikací. Absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzoty Karlovy, byl dlouhodobě vědecky činný v Bulharské akademii věd v Sofii, v Ústavu komputační lingvistiky Sárské univerzity v Saarbrücken (SRN) a v oddělení matematické lingvistiky Rakouského ústavu pro výzkum umělé inteligence (OeFAI) ve Vídni. Publikoval přes 85 původních vědeckých prací v časopisech a sbornících odborných konferencí, byl vedoucím výzkumných týmů a spoluautorem implementací řady softwarových celků (mj. korektoru české gramatiky pro Microsoft Office). Je ředitelem Ústavu pro jazyk český AV ČR. 

 

—————

Zpět


Vítejte na webu místní skupiny České křesťanské akademie v Zábřeze

"Česká křesťanská akademie přispívá k rozvoji vědy, umění a vzdělání v České republice. Sdružuje občany, kteří chtějí tomuto rozvoji napomáhat a kteří se hlásí k odpovědnosti za uplatňování křesťanských hodnot ve společnosti, i organizace, hlásící se ke stejným cílům. Zve ke členství i ke spolupráci příslušníky různých křesťanských vyznání i občany bez vyznání."
(Stanovy, článek 1)

oficiální stránky ČKA

www.krestanskaakademie.cz

najdete nás také na facebooku

Česká křesťanská akademie, místní skupina Zábřeh